Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Søvn

Søvn er en vigtig forudsætning for god udvikling – både fysisk og psykisk. Under søvnen bearbejder hjernen nye indtryk og læring, hvilket har stor betydning for børns naturlige udvikling. Ingen børn er ens, og vi vil altid gå i dialog med forældre vedr. børns søvn- og hvile behov. 

Hvor meget søvn? Gennemsnitlig sover et barn, der går i vuggestue mellem 12-14 timer, mens et barn i børnehave sover 10-12 timer gennem dagen og natten.

I vuggestuen prioriteres søvn og rutiner meget højt. Alt efter alder ved start, har nogle børn behov for mere end en lur i løbet af dagen. Vi forsøger gradvist at tilpasse børnenes lur, så de kan deltage i vuggestuens daglige aktiviteter, men altid ud fra de behov vi ser hos det enkelte barn. 

Børnene sover udendørs i vores krybbe rum indtil de er 2 år, hvorefter de rykkes indenfor på madras og sover i tidsrummet mellem kl. 1145-1400. De børn der er vågne, opholder sig fælles på den ene stue. 

I børnehaven I starten tilbydes nye børn hviletid efter frokost. Der er madras og tæpper til rådighed, og de kan frit medbringe bamse og sut. Vi presser ikke børnene til at sove, men opfordrer til at hvile. Nogle børn forbinder hviletiden med at gå glip af fællesskabet på legepladsen, og formår ikke at finde roen. Hvis et barn ikke er faldet i søvn efter 20-30 minutter, vurderer vi at forsøget er gjort. 

Resten af børnegruppen har en rolig stund i løbet af dagen, hvor der kigges i bøger og geares ned. Man slapper af på et tæppe, kigger i en bog og nyder roen sammen. Hvis man falder i søvn, sover man på stuen mens de andre har aktiviteter. 

I vores Rumlepotte er der ikke mulighed for at blive puttet i almen forstand, men mange tager luren i bilsædet på vejen hjem, hvis de har behovet. Børnene vækkes som udgangspunkt heller ikke her, men får lov at sove videre imens personalet rengør bussen. 

Vores holdning er at vi ikke vækker sovende børn i huset. Et barn har sovet tilstrækkeligt, når det er udhvilet. I særlige situationer, hvor børn sover en meget lang middagslur fx. 4+ timer, kan det give mening at forsøge at vænne barnet til, at vågne tidligere, ved at lade det sove et sted med mere uro, pusle omkring det el. lign. På den måde kan man måske lykkes med, at barnet naturligt vågner, mens det er i let søvn i sidste del af deres middagslur. 

Hvis forældre eller personale vurderer børnenes behov for søvn og hvile forskelligt, vil vi altid gå i dialog og sammen finde en løsning, der giver mening for både barnet og vores dagtilbud.